Blog list

I really need a day between Saturday and Sunday

Понякога седмицата ни се вижда тоолкова дълга, задачите валят една след друга, а понеделник сякаш няма намерение да свършва.

Петък е адски далеч, а уикенда – просто мираж.

Ако има още един почивен ден, със сигурност никой няма да възрази. За жалост това е просто мечта, но пък нека се насладим на почивните дни.

Предлагаме Ви няколко идеи , с които да разнообразите уикенда си, по чайненски.

 

🧇Брънч в The Social Teahouse

По улицата се носи аромат на току що-приготвени гофрети и шоколад.

Меки отвътре и хрупкави отвън, топката сладолед се топи отгоре

Усещатет ли вкуса в устата си? Ами елате в Чайната, тогава !!!

Топла и уютна обстановка, богато брънч меню, свежи салати, неустоими сандвичи, за гофретите няма какво да коментираме.

Specialty coffee, чаената ни листа е безкрайна, а виното- ще ви оставим да се уверите сами.

 

 

🌊Пикник на плажа

Все още е Февруари, но пък това не пречи да си вземете вкусна храна и да се насладите на уикенда с любимите хора на плажа.

Нямате кошница за пикник? Няма проблем. Може да заемете нашата, а ние ще се погрижим да я напълим със свежа лимонада, студено вино и най-вкусния брънч. 

 

 

 

 

 

 

 

🏞Уикенд в планината

Планинските разходки винаги са добра идея!

Освен когато има буря, разбира се, но пък за това ще се погрижат синоптиците.

Извадете раниците от гардероба, вземете бутилка вино или термос с горещ чай, облечете се топло и се впуснете в приключение.

Оо и не забравяйте да си вземете чаши за напитките. А ако нямате, нашите цветни канчета са перфектни за целта- леки, издържливи и забавни.

 

 

 

#WEEKENDATHOME

След безкрайно дългата седмица, понякога имаме нужда от малко уединение. У дома, с любимите хора, или сами със себе си.

Любим филм или нов роман, дрес код #пижама.

Звучи като перфектен уикенд.

Ммм нещо липсва? Чаша чай, може би?

„Лавандулови ябълки“ или „Билков елексир“ – изборът е ваш. Чаша топъл чай ще направи събота и неделя  още по-уютни и релаксираща. 

А за онези, които са решили да излъскат къщата си до блясък- ще даде енергия.

А какво ще кажете за чаша вино с приятели? Или пък две? Все пак са почивни дни.

 

 

 

Уикенд с кауза

Ежедневието на всички е толкова забързано, че понякога не ни стига времето.

Но никога не е късно да направиш нещо добро!

Може да почистите градинката пред блока или плажа, излизайки на разходка. Бездомните кучета и котета също ще ви се зарадват, ако отделите малко време за ласки, а ако има и храна, вие ще сте техните герои. Или пък може да помогнете в някой приют?

 

 

 

 

Ии какъв по-добър завършек на weekend outfit ’a от нашите #нечорапи. Цветни, забавни, арт и остроумни. 

А ако някой попита( продават се и онлайн).

Не искате почивката да свършва? Запазете си частица от нея- чорапите си подхождат дори с вратовръзка.🤭

 

 

 

 

Социалното предприемачество- новото модерно

Вчера случихме първото събитие на КЪЩАТА. И със сигурност не очаквахме да има толкова голям интерес. И макар да продължи по-дълго отколкото планирахме, се радваме на дискусията, която се заформи.

Вярваме, че всеки присъстващ си взе частичка от това изживяване. Ние със сигурност го направихме!

Като например: Провери ZOOM’а поне 3 пъти, за да не се чудиш как да ‘замацаш’ положението, когато реши да се ъпдейтне по време на събитие !!!!😅

 

Сега към темата на събитието.

Всеки, който е решил, че иска да се занимава със социално предприемачество първо трябва да си зададе следните въпроси:

Гмурвайки се в океана на социалното предприемачество се подгответе да попаднете на подводни камъни, страшни акули и отровни корали. Но не се отказвайте!  Слънчевите плажове, с копринено мек пясък ви очакват!

 

Не забравяйте ! Екипът е най-ценното нещо!

Не е важно дали човекът до теб е юрист, психолог или счетоводител. Важно е да говорите един и същ език и споделяте обща идея!

А какво имахме ние  в началото?

Бъдещ журналист, студент по моден дизайн, рентгенов лаборант, преводач, графичен Дизайнер и една кауза.

Но въпреки това успяхме!

И бъдете сигурни, че дори в длъжностната ви характеристика да пише „Директор“ или „Мениджър“ със сигурност ще ви се наложи да вършите още 254 хиляди задачи! Или пък да направите 10 000 мартеници. Кой знае?

 

Трябва да знаете, защо сте тръгнали да спасявате Света. На кого искате да помогнете и как ще го направите. Какви решения и инструменти ще използвате за целта. Пригответе се да бъдете гъвкави! Помислете за бизнес модела и какви мерки бихте предприели по време на криза.

И още куп други въпроси, с които ще се сблъскате по пътя. Но нека това не ви отказва! 

Винаги може да се обърнете към нас, защото под покрива на КЪЩАТА освен събития и споделено работно пространство, ще отркиете правни и счетоводни консултации от вещи лица.

 

Предстоят нови, интересни и полезни обучения. Затова следете събитията на КЪЩАТА.

Хъба се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право в подкрепа на активните организации и граждани във Варна.

КЪЩАТА на гражданските организации във Варна

Преди повече от 10 години започнахме от една кауза, днес тя е реалност, а Чайната се превърна в общност. Пример за  успешно развиващо социално предприятие с едничка цел – да помагаме да деца и младежи, израстнали без родителска грижа.И всичко това, благодарение на всеотдайността на организациите и хората, които не спират да ни подкрепят.

Всички ние, неправителствени организации и граждански активни личности се борим за различни каузи, но се обединяваме от една обща идея- да направи света по-добър.

Разбира се, това звучи твърде амбициозно, но малките стъпи са ключа към успеха.

 

В сърцето на Чайната, във Варна, реализираме проекта „Къщата на гражданските организации„, в партньорство с Български център за нестопанско право, за да подкрепим всички активни организации и граждани в областта!

Вярваме, че наша отговорност е да помогнем на всички активни организации и хора, както те са помагали на нас- с ресурси, със знания, с опит, съпричастност, взаимопомощ и още много.

Гражданските организации често нямат достатъчно ресурс да си позволят самостоятелен офис, още по-малко на централно и комуникативно място във Варна.

Много малко НПО могат да си позволят счетоводител или юрист на щатна позиция, който да е на линия при възникване на ежедневни казуси.

 

Критично при стартиране дейността на едно социално предприятие е:

  • Изграждането на доверие в дарители, партньори, институции и общността като цяло
  • Наличието на административен капацитет и организационна култура

Много често тези неща остават на заден план и организациите са в режим на вечно гасене на пожари и фондонабиране.

 

Затова искаме да споделим опита си с тях, научените горчиви уроци, да им покажем утъпканите пътеки, защото проблемите са за решаване и активирането на подкрепа от младите, търсещи хора, създаването на доверие у тях, че има организации, на които им пука и всеки ден работят за положителна социална промяна, е важно, ако общото решение, към което се стремим е здраво и обединено гражданско общество

 

Повече за услугите, които ще предлагаме и обученията, които ще се провеждат може да научите ТУК.

Хъба се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право в подкрепа на активните организации и граждани във Варна.

Щедрият вторник Дарете топъл обяд за Иво и още десет младежи

 

Ноември- с дъх на канела и печена тиква.

Този месец, така очакван от цял свят заради кампанията „Черен Петък“. Ден, в който хората харчат много за ненужни вещи.

Ние пък го свързваме с една още по-голяма кампания. Кампания с кауза, която променя съдби. И празнуваме ЩЕДРИЯТ ВТОРНИК – празника на щедростта. На пук на Черния петък.

#GivingTuesday е кампания, която се заражда през 2012 в САЩ. На този ден всеки дарява нещо от себе си – средства, вещи, услуги , независимо дали е дете или възрастен, служител или собственик на компания.

Тази година ние сме сред избраните 12 организации от фондация BCause , които ще имат възможност да се включат в Щедрият вторник и да подкрепят своите каузи чрез дарителски кампании.

В редовете по-долу ще ви представим историята на нашият главен герой, който споделя сходна съдба с много други деца като него.

Срещнахме Иво, когато беше на 12 в центъра за настаняване от семеен тип Изгрев, гр. Варна. Тогава той беше едно малко, уплашено момче, но очите му бяха пълни с надежда. Мечтаеше да стане готвач, за да нахрани всички деца, израснали без семейства, без майки и баби, които да им готвят вкусна и топла храна.

На всяко съботно доброволческо ателие все така ентусиазиран ни питаше дали вече е достатъчно голям, за да работи в Социалната Чайна.  И когато навърши 15 прекрачи прага ни, с широка усмивка, нетърпелив да сбъдва мечтите си.

В началото му беше трудно да бъде редовен на работа, да изслушва колегите си и да си учи уроците.

С помощта на ментора си и целия екип на Чайната, 3 години по-късно, Иво  успя да завърши училище и започна като стажант в голяма IT компания. Не стана готвач, но продължи да се бори за мечтата си, а именно: да приготвя топла храна за деца без семейства.

Защо се включваме в кампанията Щедрият Вторник?

Целта ни е да осигурим изхранване на нашите младежи, на които осигуряваме работа в Чайната от години, където се учат на самостоятелност и трудови навици. Една част от тях са самостоятелно живеещи, без подкрепата на семейство.

Към настоящия момент и предвид продължителната пандемия нямаме възможност нито да им увеличаваме заплатите, нито да им осигурим здравословна, питателна храна, от която имат нужда в подрастващата възраст.

Затова, бихме искали да ги подкрепим като им осигурим топъл обяд, приготвен от самите тях с помощта на професионални ни готвачи.

Помогнете ни да сбъднем мечтата на Иво и да стоплим сърцата на тези деца. 

Подарете им усещане за семейство, дом и уют.

Кампанията ще откриете тук https://bit.ly/3nLXMGN 

Подаръци с кауза

Преди 6 години Социалната Чайна във Варна отвори врати, за да осигури подкрепа на младежи и деца, израснали без родителска грижа или такива, идващи от рискова семейна среда.

Искахме да създадем място, където да се чувстват защитени, подкрепяни и да им покажем, че всъщност има надежда. Тогава всичко беше просто една мечта.

Когато Чайната отвори  започнахме само с чаен салон. Но с времето разбрахме, че е време да продължим още по-напред и решихме да отворим кухнята.

По време на обедната си почивка, след дълъг работен ден или споделено време с приятели, хората идваха за вкусен обяд или съботен брънч и не им се тръгваше.

И така се роди идеята за мърчъндайз и подаръци с кауза.

Искахме всеки посетител може да  вземе частичка от Чайната, която да му носи усещане за уют, топлина, семейство. Защото ние сме едно голямо семейсвто.

 

Днес вече имаме широка гама от продукти с логото на Социалната Чайна. Но това, което ги прави наистина специални са нашите младежи.

Всички средства, събрани от продажбите на нашите артикули ще инвестираме именно в тези млади хора, които се борят за по-добър живот.

 

Цветни, забавни, вкусни и красиви. Предлагаме Ви перфектния подарък. Подарък с кауза. Изненадайте любимите хора, колеги или просто зарадвайте себе си.

Подходящи както за индивидуални, така и за корпоративни клиенти. А ако се притеснявате, че имате голямо семейство или колеги, спокойно, имаме за всички.

Разгледайте нашият нов Коледен Каталог и се свържете с нас.
Може да направите запитване на поръчка през следните канали:

e-mail: tsvetomira.ivanova@thesocialteahouse.bg

The Social Market

Дар Пазар

Facebook & Instagram,
 

 

„Мечтаех да има по една баба Миче във всеки доброволец, а уютът на Чайната да се усеща веднага, щом влезеш от вратата“

В редовете по-долу Ви представяме личната история на Мая Донева за създаването на Социалната Чайна. Защото това не е обикновено кафене, а дом!

„Когато започнахме да доброволстваме в домовете за деца бях бременна с първото си дете и  като всеки човек, който създава семейство започнах да се вглеждам в малките детайли около това как растат и живеят децата, които виждам ежедневно.

Децата в домовете тогава растяха самотно. Питах се колко пъти някой ги е прегръщал или дали някой пази снимки от рождените им дни- не досиета с инфомация, а усмихнати снимки с балони, торта и приятели? Дали някой ги учи на това как се меси хляб, как се правят бисквити, как се прави ябълково сладко или лютеница? Дали някой отделя време да им каже, че може да е трудно, но те ще успеят. Дали някой им прави чай от лайка с мед вечер, когато не могат да заспят?

Така правеше моята пра-баба Миче, когато бях тъжна и ми беше трудно- идваше с гореща чаша чай и усмивка и всичко беше наред. Всички тези неща правеше за мен моето семейство- правехме бисквити, беряхме ябълки и варяхме ябълково сладко и тази топлота, която ми остана у мен е нещото, което ми е помагало да преодолявам трудности като възрастен човек. Тази топлова и вътрешно чувство за уют, подкрепа и сигурност ми помага да раста и до днес.

Създавайки чайната си мечтаех да можем да дадем тези преживявания на децата без семейства- да има една баба Миче във всеки доброволец, а уютът на Чайната да се усеща щом влезеш от вратата- да мирише на чай, да ти стане топло и на ръцете, и на душата.“